top of page

НАЧАЛО > ПЕРСПЕКТИВИ > ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА

survey1.jpg
survey2.jpg
survey3.jpg

ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА  ОТ БЪЛГАРИТЕ ПОДКРЕПЯТ РАЗВИТИЕТО НА АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА В ЕВРОПА И У НАС 


Това сочат данните от изследване „Нагласи към развитието на ядрената енергетика в България“ проведено от агенция „Тренд“ сред 1006 души над 18 г. по поръчка на 3eNews в периода 1 – 9 август 2020 г. 
 

Като цяло, мнението на българите за атомната енергетика е много позитивно. Според проучването, 58% от анкетираните са на мнение, че е необходимо да се развива атомна енергетика, включително в България. Един на всеки десет е на противоположното мнение, а 32 на сто не знаят или не могат да преценят това.

На въпрос, зададен сред смятащите, че е необходимо да се развива атомна енергетика в България, как точно следва да се случва това, 43% от тях заявяват, че чрез АЕЦ Белене и нови блокове в АЕЦ „Козлодуй“. 

51% ОТ БЪЛГАРИТЕ ПОДКРЕПЯТ ИЗГРАЖДАНЕТО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ


Според анализа на Агенция „Тренд“, малко над половината от анкетираните (51%) декларират, че подкрепят изграждането на АЕЦ Белене. Малко под една пета (18%) пък са на противоположното мнение

Хората обаче нямат единно мнение как АЕЦ Белене да бъде реализиран:

 • 27% заявяват, че е най-добре това да се случи чрез консорциум с участието на различни страни. 

 • Други 26% смятат, че е най-добре това да се случи със 100% участие на българската държава. 

  • Най-младите (18-29 г.) в най-голяма степен подкрепят именно тази опция. Построяването на АЕЦ Белене от руски инвеститор, пък се подкрепя в най-голяма степен от най- възрастните (70+г.).

Общият извод от тези най-значими натрупвания е, че сред желаещите да се осъществи този проект, които са малко над половината от пълнолетните български граждани, е налице едно икономизиране в мисленето и оценката за този проект и неговото осъществяване.

ОЩЕ ПО-ВИСОКА ПОДКРЕПА (62%) ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА В БЪЛГАРИЯ Е УСТАНОВЕНА ОТ ИЗСЛЕДВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

 
Националното представително проучване  на тема „Обществени нагласи по теми и проблеми, свързани с енергетиката“, проведено през септември 2020 г. от Националния Център за Парламентарни Изследвания към Парламента на Република България (НЦПИ), показва високо ниво на обществена подкрепа, както по отношение на развиването на ядрената енергетика в България, така и по отношение на реализацията на основните проекти в тази насока:

 • Мнозинството от пълнолетните български граждани (62%) подкрепят развитието на ядрената енергетика в България като цяло. 

  • Тази позиция е най-ясно изразена сред респонденти, защитаващи тезата, че България може да бъде енергийно независима. 

 • Значителна обществена подкрепа (62%) среща идеята за изграждане на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“. 

 • Същевременно над половината от пълнолетните жители на страната (56%) одобряват изграждането на АЕЦ Белене. 

  • Най-голяма подкрепа е регистрирана сред хора с висока информираност по въпроси, свързани с енергетиката, привържениците на тезата за енергийната независимост на страната, респонденти на възраст над 50 години, хора с висше образование, живеещи в областните градове (с изключение на София).

bckSurvey2
bckSurvey3
bottom of page